تعامل تلویزیونی با آی پی تی وی
تلویزیون تعاملی : امروزه با پیشرفت و گسترش علم و ظهور اینترنت، امکان انتقال انواع محتوا اعم از صوتی، تصویری، متن و … با سرعت بالا فراهم شده است. همانگونه که روزانه در هر زمان و مکانی با استفاده از دستگاههای هوشمند مانند موبایل، لپتاپ، تلویزیون و… به محتوای دلخواه خود دسترسی داریم. به چنین خدماتی که در آن محتوای چندرسانهای بر بستر اینترنت (بیسیم یا کابلی) به مخاطب عرضه میشود، سرویسهای OTT (Over-the-Top میگویند.
تلویزیون اینترنتی یا آی پی تی وی
با این اتفاق، مفهوم جدیدی از تلویزیون به نام تلویزیون اینترنتی یا آی پی تی وی (IPTV) شکل گرفت. در این حالت مخاطب به مجموعه بزرگی از محتوای ویدئویی و رسانهای دسترسی دارد که امکان برقراری ارتباط و تعامل با محتوا و ارائهدهندگان آن نیز برایش فراهم شده است و عملکرد سیستم در ارائه محتوا بر اساس درخواست مخاطب (On-Demand) صورت میگیرد.
به همین منظور تلویزیونهای تعاملی (Interactive TV) عنوانی است که برای آن در نظر گرفته شده است. از آنجا که اینترنت ذاتاً رسانهای تعاملی است، بنابراین تلویزیونی که بر این اساس شکل گرفته باشد، چنین خاصیتی خواهد داشت. چون میتوان در برنامه و محتواها کندوکاو کرد و با انتخاب برنامه مورد نظر در هر زمانی به تماشای آن نشست.
در تلویزیونهای غیرهوشمند که قابلیت اتصال به اینترنت را ندارند جهت برخورداری از یک تلویزیون تعاملی و اینترنتی، کافیست از یک دستگاه ستاپ باکس Set-Top-Box کمک گرفت.
روش کار تلویزیون تعاملی به چه صورت است ؟
تلویزیون IPTV یک تلویزیون تعاملی است که بر بستر شبکههای مبتنی بر IP کار میکند. در تلویزیون مبتنی بر IP به منظور ارسال محتوا با کیفیت بالا از اینترنت پهن باند استفاده میشود. همچنین، این فناوری از یک شبکه تحویل محتوای (CDN) اختصاصی و قابل مدیریت جهت بالا بردن کیفیت خدمات استفاده میکند.
از طرفی، تلویزیون آی پی تی وی را میتوان نه فقط روی اینترنت که روی شبکه محلی و در فضای دلخواه نیز پیادهسازی کرد. سرویس آی پی تی وی (IPTV) روی شبکه محلی، ضمن بهرهمندی از مزایای تلویزیون اینترنتی از قابلیتهای اختصاصی و گستردهای نیز برخوردار است.
مراکز و سازمانها، هتلها، بیمارستان و وسایل حمل و نقل مانند قطار، هواپیما و اتوبوس قادرند با بهرهگیری از راهکارهای آی پی تی وی تحت شبکه، انواع امکانات از جمله آرشیوی از ویدئوها و فیلمهای سینمایی و سریالی، برنامه روزانه سازمان مربوطه، پیغامهای شخصی، محتوای تبلیغاتی و… را در اختیار مشتریان و کاربران گذاشته و در جریان انتقادات و پیشنهادات آنها قرار بگیرند.
قابلیت های تلویزیون تعاملی
یکی از قابلیتهای پرطرفدار تلویزیونهای IPTV، سرویس ویدئوی درخواستی یا همان وی او دی (Video on Demand) میباشد که در سه مدل کلی تراکنشی (Transactional)، اشتراکی یا آبونمان (Subscription) و تبلیغی (Advertising) موجود است
سرویسهایی مانند گوگل پلی یا آی تیونز در این دسته قرار میگیرند. در مدلهای SVOD مانند نتفلیکس و فیلیمو کاربر به صورت اشتراکی جهت استفاده نامحدود از خدمات در یک بازه زمانی معین، مقدار مشخصی پول پرداخت میکند.
در آخر مدل ویدئوی درخواستی AVOD که مشتمل بر سرویسهایی مانند YouTube و آپارات میباشد، انواع کلیپها و ویدئو را به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار میدهند و درآمد خود را از طریق تبلیغات به دست میآورند.
با استفاده از تلویزیون تعاملی IPTV مخاطب به آرشیو جامعی از فیلم و سریال، رادیو، موسیقی، کتاب الکترونیکی، اخبار، اوقات شرعی و روزنامههای کشوری دسترسی پیدا میکند. علاوه بر این، تلویزیونهای آی پی تی وی دارای امکانات زیر میباشند:
پخش زنده شبکههای تلویزیونی بدون تاخیر
جابجایی و شیفت زمانی (Time-shift)
پخش درخواستی محتوای صوتی و تصویری
بازیهای اینترنتی
برنامه تلویزیونی درخواستی Catch-Up TV
ضبط شخصی برنامه PVR
خرید تلویزیونی TV Shopping
نظارت والدین Control Parental
خدمات پزشکی، بانکی، کتابخانهای و مطبوعاتی
خرید بلیت TV Ticketing
پنجره کودک Channel Thematic
خدمات ارزش افزوده