لینوکس چیست؟

لینوکس چیست؟ 

لینوکس چیست ؟

سیستم‌عامل رایانه لینوکس (family of Unix-like operating systems that use the Linux kernel and are open source) نیز مانند ویندوز، iOS و Mac OS یک سیستم عامل است. در واقع، یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های دنیا یعنی اندروید، توسط سیستم عامل لینوکس پشتیبانی می‌شود.

سیستم عامل نرم‌افزاری است که تمام منابع سخت‌افزاری مرتبط با کامپیوتر دسکتاپ یا لپ‌تاپ شما را مدیریت می‌کند. به بیان ساده، سیستم عامل ارتباط بین نرم‌افزار و سخت‌افزار شما را مدیریت می‌کند. بدون سیستم عامل (OS)، نرم‌افزار کار نمی‌کند. لینوکس شناخته‌شده‌ترین و پرکاربردترین سیستم عامل متن باز است. لینوکس به عنوان یک سیستم عامل، نرم‌افزاری است که در زیر تمامی نرم‌افزارهای دیگر رایانه قرار می‌گیرد و درخواست‌های آن برنامه‌ها را دریافت کرده و این درخواست‌ها را به سخت‌افزار رایانه منتقل می‌کند.

 

تاریخچه Linux

عبارت Linux از سال ۱۹۸۴ شناخته شده است. اگر بخواهیم از لحاظ فنی آن را شرح دهیم، میتوان چنین گفت که به تنهایی به عنوان هسته سیستم عامل معرفی می گردد. اما از طرفی برخی نیز می گویند که لینوکس که با نماد پنگوئن شناخته می شود، هم نوعی سیستم عامل مانند ویندوز است. و دسته سوم هم که کلا اعتقاد بر این دارند Linux نام دیگر Ubunto است و این دو یکی هستند.

ساختار سیستم عامل لینوکس

یک سیستم عامل مجموعه ای از نرم افزار است، هر کدوم برای انجام کار خاصی طراحی شده.

ساختار لینوکس

جالب است بدانید که در تمامی لینوکس ها فارغ از اینکه این لینوکس در یک کامپیوتر شخصی است یا یک ابر سرور یا یک ربات یا یک گوشی همراه یا یک پرینتر یا یک صفینه فضایی یا خودرو شخصی شما و یا هر جای دیگر این ساختار وجود دارد . البته برخی دایرکتوری ها میتوانند کم یا زیاد باشند ولی در کلیت قضیه همگی سیستم عامل های لینوکس دارای ساختار مشابه هستند .

زیر مجموعه دایرکتوری “/” تعدادی دایرکتوری هست که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازم

  • دایرکتوری bin
    این دایرکتوری که اول عبارت binaries هست شامل فایل های اجرایی است . برای نمونه دستورات لینوکس همگی باید یک فایل اجرایی داشته باشند که برخی از اون فایل ها در این دایرکتوری وجود دارد .
  • دایرکتوری boot
    هرچیزی که لینوکس برای بووت شدن لازم دارد در این دایرکتوری قرار دارد . از لحظه ای که bios یا همان Basic Input Output Supervisor/Service ادامه کار را به boot loader لینوکسی میدهد تا لحظه ای که مدیریت به systemd/init تحویل داده شود همه چیز در این دایرکتوری است .
  • دایرکتوری dev
    در لینوکس تمامی سخت افزار های حقیقی و مجازی متصل باید یک فایل ارتباطی داشته باشند که تمامی این فایل ها در این دایرکتوری است . برای نمونه می‌توان به cdrom و usb و هارد های متصل و کارت صدا و کارت شبکه و … اشاره کرد . عبارت dev بیانگر کلمه devices می‌باشد .
  • دایرکتوری etc
    برای نام این دایرکتوری بین دو عبارت Etcetera و Editable Text Configuration اختلاف وجود دارد که از نظر من هردو می‌تواند درست باشد . چون این دایرکتوری هم شامل تمامی فایل های تنظیمات لینوکس می‌باشد و هم در این دایرکتوری می‌توان فایل هایی دید که هیچ ربطی به تنظیمات ندارند .
  • دایرکتوری home
    چون لینوکس یک سیستم عامل چند کاربره (مالتی یوزر) هست یعنی اینکه چندین کاربر میتوانند به صورت همزمان با سیستم عامل کار کنند پس تمامی این کاربر ها نیاز دارند به یک جایی که فایل های شخصی خود را در آنجا نگه دارند که مابقی کاربر ها به آن جا دسترسی نداشته باشند . معادل این حریم امن در دنیای واقعی میتوان به خانه اشاره کرد . پس هرکاربری نیاز به یک خانه دارد که در آنجا احساس امنیت کند . تمامی خانه های مربوط به کاربران در این دایرکتوری تعریف می‌شوند .
  • دایرکتوری lib
    تمامی برنامه های زیرمجموعه لینوکس نیاز دارند که با سایر برنامه ها یا سخت افزار ها ارتباط برقرار کنند و یا از آنها استفاده کنند . برای نمونه یک نرم افزار پخش فایل صوتی که با زبان c نوشته شده است نیاز دارد با کارت صدا و کامپایلر c و چند نرم افزار دیگر ارتباط برقرار کند راه های ارتباطی این نرم افزار ها با یکدیگر در این دایرکتوری وجود دارند .
  • دایرکتوری media
    این دایرکتوری معمولا برای سخت افزار های اضافه شده مانند usb و cdrom و … استفاده می‌شود . این دایرکتوری ممکن است در بعضی از نسخه ها وجود نداشته باشد .
  • دایرکتوری mnt
    این دایرکتوری برای mount کردن استفاده میشود . گرچه عملیات mount در هرجای سیستم عامل قابل انجام است .
  • دایرکتوری opt
    این دایرکتوری که نام کامل آن optional است به صورت باز به عهده کاربر است و کاربر میتواند هرطور که دوست دارد از این دایرکتوری استفاده کند .
  • دایرکتوری proc
    این دایرکتوری که از عبارت processes ساخته شده است وضعیت در لحظه فرآیندهای سیستم عامل را نشان می‌دهد .
  • دایرکتوری root
    این دایرکتوری خانه کاربر اصلی root است که کاربر اصلی سیستم عامل لینوکس است . به دلایل امنیتی که کاملا صحیح می‌باشد خانه کاربر root از سایر کاربر ها جدا باید باشد .
  • دایرکتوری sbin
    این دایرکتوری که درواقع system binaries است جایگاه اصلی فایل ها و نرم افزار های سیستمی است .
  • دایرکتوری srv
    این دایرکتوری که serve directory است برای نگهداری فایل های قابل سرو توسط سرویس ها استفاده می‌شود . برای نمونه یک ftp سرور رو درنظر بگیرید که نیاز داره برای سرو یک سری فایل .
  • دایرکتوری tmp
    این دایرکتوری که کوتاه شده عبارت temporary است برای نگهداری فایل های موقت استفاده می‌شود . نکته ای که در مورد این دایرکتوری باید درنظر بگیریم این است که تمامی کاربر ها در این دایرکتوری مجوز کامل دارند و میتواند مشکل امنیتی بوجود بیاورد .
  • دایرکتوری usr
    این دایرکتوری نیز مانند دایرکتوری etc در انتخاب نام اختلافهایی دارد . بین نامهای users programs و unix system resources اختلاف هایی است که هردو صحیح می‌باشد . این دایرکتوری در برگیرنده برنامه های کاربردی کاربران می‌باشد که در خود لینوکس نیست و بعدا اضافه شده است .
  • دایرکتوری var
    این دایرکتوری که از عبارت variables گرفته شده است شامل تمامی اطلاعات متغییر می‌باشد . برای نمونه تمامی لاگ فایل ها که ممکن است در لحظه تغییر کنند و یا هر فایلی که ممکن است تغییر کند در این دایرکتوری جای دارد.

چرا باید از لینوکس استفاده کرد؟

این یکی از سؤالاتی است که در مورد سیستم‌های لینوکس همواره پرسیده می‌شود. اگر سیستم عامل ساده‌ای مانند ویندوز داریم، چرا از یک سیستم عامل متفاوت و کمی پیچیده استفاده می‌کنیم؟

در پاسخ باید گفت که ویژگی‌های مختلفی در سیستم‌های لینوکس وجود دارد که آن را کاملاً متفاوت و یکی از پرکاربردترین سیستم‌های عامل معرفی می‌کند. اگر می‌خواهید از شر ویروس‌ها، بدافزارها، کاهش سرعت، خرابی‌ها، تعمیرات پرهزینه و بسیاری موارد دیگر خلاص شوید، لینوکس ممکن یک راه‌کار عالی خواهد بود. علاوه بر این، لینوکس مزایای مختلفی را نسبت به سایر سیستم‌های عامل ارائه می‌دهد و ما مجبور نیستیم برای آن هزینه‌ای بپردازیم. بیایید نگاهی بیندازیم به برخی از ویژگی‌های خاص لینوکس:

رایگان و متن باز بودن

اکثر سیستم‌های عامل در فرمت کامپایل شده ارائه می‌شوند به این معنی که کد منبع اصلی از طریق برنامه‌ای به نام کامپایلر اجرا می‌شود که کد منبع را به زبانی که کامپیوتر می‌شناسد ترجمه می‌کند. اصلاح این کد کامپایل شده کار سختی است. از سوی دیگر، سیستم عامل متن باز کاملاً متفاوت است. کد منبع همراه با نسخه کامپایل شده در این سیستم عامل گنجانده شده و این امکان را می‌دهد تا هر کسی که دانشی در این زمینه دارد، آن را اصلاح کند. به طور خلاصه، لینوکس یک سیستم عامل است که اصطلاحاً «برای مردم و توسط مردم» است.

 

امن بودن

لینوکس از گزینه‌های امنیتی مختلفی پشتیبانی می‌کند که شما را از شر ویروس‌ها، بدافزارها، کاهش سرعت و خرابی‌ها نجات می‌دهد. علاوه بر این، این سیستم عامل از داده‌های شما محافظت می‌کند. ویژگی امنیتی لینوکس دلیل اصلی استقبال توسعه‌دهندگان و صاحبان سرورها از آن است. البته لینوکس هم کاملاً ایمن نیست، اما نسبت به سایر سیستم‌های عامل مرسوم، آسیب‌پذیری کمتری دارد. در این محیط، هر برنامه نیاز به مجوز توسط کاربر مدیر دارد. تا زمانی که مدیر رمز عبور دسترسی را ارائه ندهد، ویروس یا هر برنامه دیگری نمی‌تواند اجرا شود. سیستم‌های لینوکس به هیچ برنامه آنتی‌ویروسی نیاز ندارند.

انعطاف‌پذیر بودن

لینوکس یک OS انعطاف‌پذیر است، زیرا می‌توان از آن برای اپلیکیشن‌های دسکتاپ، سیستم‌های تعبیه شده و برنامه‌های سرور استفاده کرد. می‌توان از لینوکس به عنوان سیستم عامل یک ساعت مچی تا یک ابرکامپیوتر استفاده کرد. همه‌جا در تلفن‌ها، لپ‌تاپ‌ها، کامپیوترهای شخصی، اتومبیل‌ها و حتی در یخچال‌های ما، لینوکس وجود دارد. علاوه بر این، این سیستم عامل از گزینه‌های مختلف سفارشی‌سازی پشتیبانی می‌کند.

لینوکس چیست ؟

توزیع‌های لینوکس زیادی در بازار موجود است که جنبه متفاوتی از سیستم عامل لینوکس را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. ما می‌توانیم هر توزیعی را با توجه به نیاز خود انتخاب کنیم. برخی از انواع سیستم عامل لینوکس عبارت‌اند از:

سخن پایانی

لینوکس مشهورترین و پرکاربردترین سیستم عامل متن باز و به عنوان یک سیستم عامل، نرم‌افزاری که همه نرم‌افزارهای دیگر رایانه روی آن نصب می‌شوند و درخواست‌ها را از این برنامه‌ها دریافت کرده و به سخت‌افزار رایانه انتقال می‌دهد. لینوکس از جهات مختلف شبیه دیگر سیستم‌های عامل مانند ویندوز، macOS یا iOS است که ممکن است قبلاً استفاده کرد‌ه باشید. این سیستم عامل نیز مانند دیگر سیستم‌های عامل یک رابط گرافیکی دارد و از همان نوع نرم‌افزار‌ها ماند واژه‌پردازها، ادیتورهای عکس و ادیتورهای ویدئو پشتیبانی می‌کند.

ما در این مقاله تلاش کردیم به سؤال لینوکس چیست پاسخ دهیم. در این مسیر با مفهوم سیستم عامل آشنا شدیم. تاریخچه سیستم‌های عامل مختلف را از یونیکس و macOS و ویندوز تا لینوکس بررسی کردیم. مزیت‌های لینوکس را به عنوان یک سیستم عامل متن-باز و رایگان برشمردیم و توزیع‌های مختلف لینوکس را با هم مقایسه کردیم.

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد برای خرید سیستم عامل های لینوکسی به سایت نوژن پردازش مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تجارت الکترونیک نوژن
سبد خرید
empty basket

No products in the cart.