دیتا سنتر چیست ؟

دیتا سنتر چیست ؟

دیتاسنتر چگونه کار می‌کند؟

دیتا سنتر مکانی است که سرورها، تجهیزات شبکه، زیرساخت‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای ذخیره‌سازی، پردازش و مدیریت حجم وسیعی از داده‌ها در آن‌جا مستقر می‌شوند. این ساختمان‌های عظیم مانند سیستم‌های عصبی انسان حجم انبوهی از داده‌ها را ذخیره، پردازش و منتقل می‌کنند و عملکرد یکپارچه‌ی دنیای به‌هم پیوسته ما را ممکن می‌سازند.

دیتا‌سنترها مانند ستون فقرات سازمان‌های مدرن عمل کرده و محیطی امن و کنترل‌شده را برای اطمینان از دسترس‌پذیری و امنیت داده‌ها و … فراهم می‌کنند. در این مطلب از ابر آروان، با جزییات بیش‌تری به این موضوع می‌پردازیم که Data center چیست، چه انواعی دارد و چگونه به کسب‌وکارها قدرت می‌بخشد.

دیتاسنتر چگونه کار می‌کند؟

یک دیتا سنتر، دارای بخش‌های مختلفی است که باهم کار ‌می‌کنند. سرورها که بخش‌های اصلی یک دیتاسنتر به‌شمار می‌آیند، رایانه‌های قدرتمندی هستند که با تجهیزات ویژه‌ای به نام سوئیچ‌ها و روترها به‌هم متصل می‌شوند و امکان محاسبات و قابلیت‌های ذخیره‌سازی کارآمد را فراهم می‌کنند. در این بخش با جزییات بیش‌تری با نحوه‌ی عملکرد مراکز داده آشنا می‌شوید.

  • زیرساخت سخت‌افزاری دیتاسنترها

مراکز داده از قفسه‌ها و کابینت‌ها تشکیل شده‌اند و سرورهایی که ستون فقرات پردازش داده‌ها هستند، در این قفسه‌ها جای می‌گیرند. این سرورها از طریق شبکه‌های پرسرعت برای اطمینان از انتقال کارآمد داده‌ها به‌هم متصل می‌شوند.

  • منبع تغذیه

همه‌ی سرورها برای کار کردن به به یک منبع تغذیه‌ی قابل اعتماد و پایدار نیاز دارند. بر این اساس دیتاسنترها معمولن دارای سیستم‌های برق پشتیبان مانند منابع تغذیه اضطراری و ژنراتورهای دیزلی هستند تا از عملکرد بدون وقفه هنگام قطع برق اطمینان حاصل کنند.

  • سیستم‌های خنک‌کننده

با توجه به این‌که سرورها با فعالیت خود گرمای بسیار زیادی تولید می‌کنند، مراکز داده همیشه با مشکل کنترل دما روبه‌رو هستند. به همین دلیل دیتاسنترها برای حفظ دمای مطلوب از سیستم‌های خنک‌کننده‌ی قوی استفاده می‌کنند. این سیستم‌ها به‌طور معمول از واحدهای تهویه‌ی مطبوع، فن‌ها و فناوری‌های خنک‌کننده‌ی مایع و … تشکیل می‌شوند.

  • تامین امنیت و حفاظت از داده‌ها

مراکز داده برای محافظت از اطلاعات حساس مشتریان خود، باید موضوع امنیت را در اولویت قرار دهند. بر این اساس هر مرکز داده به‌تناسب کیفیت فعالیت خود با انجام اقداماتی مانند تامین امنیت فیزیکی، نصب دوربین‌های نظارتی، مدیریت سطوح دسترسی، احراز هویت کارکنان و شبکه‌ها و هم‌چنین وضع پروتکل‌های حفاظت از حمله‌های سایبری تلاش می‌کند تا از نفوذ و بروز دسترسی‌های غیرمجاز جلوگیری کند.

انواع دیتاسنتر

انواع دیتاسنتر

مراکز داده بر‌اساس اندازه و عملکرد و سطح فراوانی به چند نوع طبقه‌بندی می‌شوند. انواع اصلی مراکز داده عبارت‌اند از:

  • مراکز داده سازمانی: این دیتاسنترها معمولاً متعلق به سازمان‌های بزرگ مانند شرکت‌ها یا دانشگاه‌ها یا سازمان‌های دولتی هستند. آن‌ها برای پشتیبانی از نیازهای IT سازمان طراحی شده‌اند و اغلب در محل سازمان قرار دارند.
  • مراکز داده اشتراکی (Co-location): این مراکز داده متعلق به شرکت‌های شخص ثالثی هستند که فضا، نیرو، سرمایش و امنیت را برای چندین مشتری فراهم می‌کنند. مشتریان فضایی را در مرکز داده اجاره و سرورها و تجهیزات خود را مستقر می‌کنند.
  • مراکز داده ابری: این مراکز داده بخشی از سرویس رایانش ابری (Cloud Computing) هستند که دسترسی به منابع محاسباتی مانند ذخیره‌سازی و قدرت پردازش و برنامه‌ها را بر‌اساس میزان استفاده به‌صورت آنلاین فراهم می‌کنند.

بهترین دیتا سنتر جهان

  • دیتاسنتر گوگل: Google برای پشتیبانی از زیرساخت‌های گسترده و خدمات آنلاین در سراسر جهان، مراکز داده را اداره می‌کند.
  • دیتاسنتر مایکروسافت: مایکروسافت چندین مرکز داده را در سراسر جهان برای پشتیبانی از خدمات محاسبات ابری و برنامه‌های آنلاین خود اداره می‌کند.
  • دیتاسنتر خدمات وب آمازون:  AWS یکی از ارائه‌دهندگان بزرگ خدمات محاسبات ابری در جهان به‌شمار می‌آید که مراکز داده آن در چندین کشور واقع شده است.

کاربرد دیتاسنتر چیست؟

کاربرد دیتا سنتر چیست؟

مراکز داده در طیف گسترده‌ای از صنایع و برنامه‌های کاربردی استفاده می‌شود، از‌جمله:

  • تجارت الکترونیک: خُرده‌فروشان آنلاین به دیتاسنترها برای مدیریت وب‌سایت‌های خود و پردازش سفارش‌های مشتریان و ذخیره تراکنش‌ها نیاز دارند.
  • امور مالی: بانک‌ها و مؤسسه‌های مالی از دیتاسنترها برای مدیریت داده‌های مشتریان و پردازش تراکنش‌ها و اجرای برنامه‌های تجاری استفاده می‌کنند.
  • مراقبت‌های بهداشتی: بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی از دیتاسنترها برای مدیریت داده‌های بیمار و اجرای برنامه‌های تصویربرداری پزشکی و ذخیره سوابق پزشکی بهره می‌ببرند.
  • آموزش: مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها از دیتاسنترها برای مدیریت داده‌های دانش‌آموزان و اجرای سیستم‌های مدیریت یادگیری و ذخیره منابع آموزشی کمک می‌گیرند.

جمع‌بندی

دیتا سنتر چیست؟ دیتاسنتر یا مرکز داده مکانی فیزیکی شامل زیرساخت‌های محاسباتی مورد‌نیاز سیستم‌های فناوری اطلاعات مانند سرورها و درایوهای ذخیره‌سازی داده‌ها و تجهیزات شبکه است. این تسهیلات فیزیکی هستند و داده‌های دیجیتالی هر شرکتی را ذخیره می‌کنند. در این مطلب از بلاگ پارس پک، توضیح دادیم که دیتاسنتر چیست و گفتیم که نقش مهمی در مدیریت مقدار زیادی از داده‌های تولید‌شده در عصر دیجیتال امروز ایفا می‌کند. دیتاسنترها در اندازه‌ها و انواع متنوعی با برنامه‌های مختلف، مزیت‌ها، مؤلفه‌ها و زیرساخت‌های لازم وجود دارند.

امیدواریم مطالب فوق براتون مفید بوده باشه . همچنین در صورت داشتن هرگونه سوال میتونید با تیم پشتیبانی نوژن در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تجارت الکترونیک نوژن
سبد خرید
empty basket

No products in the cart.