جستجو
برای جستجو متن مورد نظر وارد کنید و Enter بزنید برای بستن Esc بزنید.
کلاینت چیست؟ (Client) به فارسی، مشتری است. اگر بخواهیم ساده توضیح دهیم که کلاینت چیست، باید بگوییم که کلاینت در علوم کامپیوتر به دستگاه یا نرمافزاری گفته میشود که از آن برای ارتباط با پایگاه داده یا سرور استفاده میشود و خودِ این کلاینتها نیز بسته به اینکه بهعنوان یک جزء از یک شبکهی بزرگتر است یا نه، به دو نوع تین کلاینت (Thin Client) و فت کلاینت (Fat Client) تقسیمبندی میشود. مفهوم کلاینت و سرور دو مفهوم اساسی در علم شبکه است، به همین دلیل است که درکِ عمیق تفاوت سرور و کلاینت یکی از قدمهای اصلی برای ورود به این حوزه محسوب میشود.
در معماری شبکه Client/server ، کلاینتها با ارائه درخواست داده یا منابعی که خودشان قادر به تامین آن نیستند با سرور ارتباط برقرار میکنند. لزومی ندارد که کلاینت و سرور در یک مکان جغرافیایی باشند. آنها میتوانند در مکانهای مختلف باشند و از طریق یک شبکه مانند اینترنت با هم در تعامل باشند. جالب است بدانید که یک دستگاه در یک شبکه میتواند هم زمان هم کلاینت باشد و از سرور خدمات دریافت کند، هم سرور باشد و به سایر کلاینتهای موجود در شبکه خدمات بدهد.
یک مدل سرور مشتری می تواند در یک سیستم رایانه ای واحد یا چندین سایت پیاده سازی شود ،
این امر باعث می شود تا چندین رایانه ؛ به هم پیوسته و به اشتراک گذاری اطلاعات بپردازند.
با گسترش مشاغل ؛ مردم در مسافت های گسترده با یکدیگرمیتوانند همکاری کنند ،
یک مدل سرور مشتری امکان دسترسی به یک پایگاه داده یا برنامه مشترک را فراهم می کند.
همچنین وقتی کاربران آنلاین به حساب بانکی خود دسترسی پیدا می کنند یا صورتحساب های خاصی را بصورت آنلاین پرداخت می کنند ،
این کار نیز انجام می شود. کاربران با پرس وجوهای خود وارد سرور بانک می شوند و سپس سرور اقدام به انتقال اطلاعات خود به آنها می کند.
کلاینت به 3 دسته کلی تقسیم میشود:
Fat Client یا کلاینت فَربِه، مستقل از سرور کار میکند. به این معنی که بیشتر پردازشها را خودش مدیریت کرده و تا حد ممکن جدا از سرور کار میکند. فت کلاینتها از RAM و CPU کامپیوتر لوکال استفاده میکنند، به همین خاطر فشار زیادی روی سرور ندارند. فقط برای انجام بعضی از کارها مانند ایجاد تغییرات، ذخیره سازی فایل یا چیزهای مشابه سراغ سرور میروند. اگر با کامپیوتر شخصی خود از یک نرم افزار تحت وب استفاده میکنید که بار پردازش آن روی دستگاه شما تقسیم شده است، شما در شبکه Fat Client به حساب میآیید. سرویسهای G-Talk، Microsoft Outlook ،یاهو مسنجر، سایتهای بزرگ تجاری و غیره نمونههایی از Fat Client هستند.
کلاینت لاغر نوع دیگری از کلاینت است که برخلاف Fat Client کاملا به سرور وابسته است. Thin Client اپلیکیشن تحت وبی است که با یک مرورگر در شبکه اینترنت قابل دسترس میباشد. هنگام استفاده از این مدل کلاینت، نرم افزار خاصی روی کامپیوتر لوکال نصب نشده و تمام پردازشها در سرور انجام میشوند. پس اینبار فشار اصلی روی سرور است نه کامپیوتر کاربر.
Hybrid Client ترکیبی از دو مدل Fat و Thin است. در این مدل شبیه به Fat Client پردازشها در محیط لوکال مدیریت شده و شبیه به Thin Client برای ذخیرهسازی دادهها مرتب با سرور در تعامل میباشد. در این روش میتوانیم مزایای هر دو کلاینت را کنار هم داشته باشیم. بازدهی بالا و پشتیبانی مناسب از چندرسانهای که نقاط قوت Fat Client هستند در کنار انعطاف و مدیریت بالا که از مزایای Thin Client حساب میشوند. یکی از کاربردهای Hybrid Client در انجام بازیهای رایانهای است. مثلا شرکت بازیسازی معروف Blizzard Entertainment بازی Diablo III را تحت این سرویس ارائه کرده است.
کلاینتها نقش اساسی در معماری شبکههای کامپیوتری ایفا میکنند و انواع مختلفی دارند که هر یک برای مقاصد خاصی طراحی شدهاند. از جمله انواع کلاینت میتوان به تین کلاینت، زیرو کلاینت و فَت کلاینت اشاره کرد. تین کلاینتها با مصرف کم منابع و بهرهوری بالا برای محیطهای سازمانی مناسباند، در حالی که زیرو کلاینتها برای استفاده در زیرساختهای مجازیسازی ایدهآل هستند. فَت کلاینتها نیز به دلیل توان محاسباتی بالاتر، بیشتر در محیطهایی استفاده میشوند که نیاز به پردازشهای سنگین دارند.
امیدواریم که این آموزش برای شما مفید بوده باشد؛ همچنین شما میتوانید برای دستیابی به جدیدترین اطلاعات حوزهی فناوری و ارتباطات ، دیگر مقالات مارو مطالعه کنید .